Home Columns ''14 2 Zondagmiddag
2 Zondagmiddag Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Sunday, 30 March 2014 21:48

Onze “huurbaas” is bevriend met een lokale Nederlandse aannemer (Chiel). We hebben hem met echtgenote (Karin) wel eens ontmoet bij een borrel en bij een etentje. Aardige mensen. Nu wij het huis huren voor de winter zijn we ook blij hen te kennen. Je weet tenslotte maar nooit wat er kan gebeuren met dit ons nog volkomen onbekende huis. Kort na onze aankomst in Melay nodigen we hen een keer uit voor een etentje. Het werd een heel gezellige middag waarop triviale dingen als eindtijd onbelangrijk waren. Gewoon zoals de Fransen bij een etentje met familie en/of vrienden, de middag doorhalen met eten, drinken en gezellige kout. En natuurlijk kregen we een uitnodiging voor een tegenbezoek. En natuurlijk werd daar lange tijd niet meer aan gedacht.

Na de uitzonderlijk zachte winter begon alles al vroeg te groeien. Vooral het enorme grasveld liet zien zin in het voorjaar te hebben. Je kunt dat niet zomaar negeren. Na uitvoerige bestudering van het handboek kwam dus het moment om de motormaaier naar buiten te rijden. Langer uitstel was niet meer mogelijk. Zorgvuldig liep ik alle belangrijke punten na. Nu kan er echt gestart worden!  Een enkel kuchje en diepe stilte….! Nogmaals alles langs lopen. Nee, volgens alle logica zou het apparaat nu moeten lopen. Hernieuwde startpogingen laten echter in het geheel geen geluid meer horen. Eenvoudigste conclusie: na de winter is de accu leeg. Vervolgens alle schuren, bijkeuken, garage en bijbehorende zolders afzoeken naar een acculader.
Na een half uur is de vervolgconclusie dat bij alle wel beschikbare gereedschappen en apparatuur geen acculader aanwezig is. Aan boord heb ik wel acculaders, maar die moet ik dan eerst demonteren. En dan schiet de naam van de bevriende aannemer te binnen. Dikke kans dat hij wel iets in deze richting heeft. Een enkel telefoontje is voldoende om Chiel onderweg te laten zijn. Binnen de kortste keren staat hij er met enkele acculaders.  Gezamenlijk slagen we er in om na een kwartiertje de motor aan te laten slaan. En dan: blik op oneindig en maaien maar. Een dik uur later ziet het grasveld er heel anders uit. Met dank aan Chiel die vlak voor vertrek  nog even liet weten dat we de komende zondag welkom zouden zijn voor borrel en lunch. Voor alle zekerheid informeerde hij nog even of we wel alles willen eten. Nou dat is zeker geen probleem.

Kort na de afgesproken tijd van midi (zo ongeveer rond twaalf uur) rijden we over weggetjes op zoek naar de buurtschap Chante-midi. Wonder oh wonder, onze TomTom weet ook dit buurtschapje van vijf huizen moeiteloos te vinden. Alleen liggen de huizen hier ver uit elkaar dus werd het nog even zoeken en telefonisch nadere hulp vragen. Maar dan heb je ook wat. Een prachtige middag; een heuveltop met ongelooflijk mooie uitzichten en mensen die absoluut ontspannen leven.                                                                                 
Op de enorme barbecue ligt al snel voldoende lekkers te roosteren. We vermaken ons ondertussen met de apéro. Eten en conversation blijven ontspannen. Op enig moment gaat het echter toch nog fris worden. Ja, wat wil je midden maart om half zeven!!!  De mooie zondagmiddag vloog werkelijk voorbij.

Kijk, dat is het Franse leven ten voeten uit.

Ton