Home Columns ''14 3 Lunchclub
3 Lunchclub Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Thursday, 17 April 2014 18:47

In de acht jaar dat we nu in Frankrijk wonen hebben we ons nooit druk gemaakt om kontakten met andere Nederlanders. Natuurlijk kenden we de paar Nederlanders in de haven. Buiten de haven bleef de vrienden-  en bekendenkring echter beperkt tot Fransen. Na het kennismaken met een Nederlandse jonge vrouw uit de omgeving en de twee Chambres d’Hôte eigenaren die ook in Nederland bekend zijn van enkele televisieoptredens (Les Biefs) ging het echter langzaam maar gestaag verder. Uiteindelijk blijkt de omgeving vol te zitten met Nederlanders. Onvermijdelijk leren we er daar ook steeds meer van kennen.

Een van de gevolgen is dat we de winter 2013/2014 doorbrengen in een fraai aan het kanaal gelegen huis. De –Nederlandse- eigenaren leerden we de laatste jaren steeds beter kennen. Voor deze winter zochten ze enkele mensen die hun huis wilden huren. Een bewoond huis is veiliger en blijft beter in conditie. In het voorjaar kost het dan niet dagen om het leefklimaat aangenaam te maken. Wel, we waren wel geïnteresseerd en dus brengen we dit jaar de winter door in een aardig huis. Bijkomend voordeel is dat het huis zowat aan het kanaal ligt zodat we na het hierheen halen van ons schip ook gemakkelijk kunnen klussen.
Ondertussen zien we steeds meer Nederlandse bewoners van de prachtige omgeving van de Côte Roannaise en de Monts de Madeleine met enige regelmaat. Dat blijkt uiteindelijk ook de basis waarop we met een hele groep van voornamelijk eigenaren van Chambres d’Hôtes en hotels en restaurants tot de afspraak komen om off-season met elkaar een lunchclubje te vormen. Kern zijn de beide genoemde heren van Chambres d’Hôtes Les Biefs. Zij brengen een groep van twaalf mensen samen. En oh wonder, deze uiteenlopende groep mensen blijken het uitstekend met elkaar te kunnen vinden.

Natuurlijk is de eerste bijeenkomst van deze lunchclub bij Les Biefs: tenslotte de initiatiefnemers.  De bedoeling is dat ieder koppel per keer op basis van een thema een nieuw gerecht uitprobeert. De eerste lunch is een groot succes en na het einde van een leuke middag denken we na over het vervolg. Het thema-idee komt wat verder uit de verf en wij zijn de tweede die de groep mogen ontvangen. En kijk, dat gaat toch wel wat makkelijker in ons tijdelijke huis dan aan boord van ons schip. Dat is niet echt berekend op het lunchen met twaalf personen. En nu we toch ook schuurruimte ter beschikking hebben wordt de klassieke Pekingeend de kern van de tweede bijeenkomst.
Jammer genoeg moesten we de derde bijeenkomst door problemen met ons vakantiehuisje in Nederland al direct missen. De Limburgse eigenaren van hotel Pré-content zorgden voor de kern: Zoervleisch. Dat, gecombineerd met een toetje van Limburgse Vlaai had echt onze belangstelling.   Het was echter niet anders, we moesten overslaan.  Met des te meer belangstelling keken we uit naar de laatste lunch voor het seizoen zou starten met als thema Italië. Het werd weer bijzonder met als hoofdgerecht een bombe van spaghetti. Nog leuker, met wat passen en meten met de afspraken met de eerste aankomende gasten, lukt het tot ieders tevredenheid ook nog om in deze periode een vierde lunch te plannen.
Je kunt het maar druk hebben.

Ton