Home Columns "11 - "12
Columns 2011 - 2012
20 Feest Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Tuesday, 19 June 2012 19:07

Het is de tijd van het jaar waarin de rommelmarkten, patroonsfeesten, festivals en wat al niet meer aan feestelijke gebeurtenissen losbarsten. Ieder Frans dorp, hoe klein ook heeft wel een feest/festival, waar ook de hele omgeving bij wordt uitgenodigd. Opvallend daarbij is dikwijls de kwaliteit van het gebodene. Zo waren we recent een zondagmiddag in het dorpje (gehucht zou je eigenlijk mogen zeggen, want ze hebben al met al 380 inwoners)  Pommiers. Verdeeld over een kleine 25 km² halen ze een bevolkingsdichtheid van 15 inwoners per km². Voldoende ruimte dus. Zoekt u het op via Google dan zijn er meer dorpen met dezelfde naam, maar hier gaat het om Pommiers Loire (42). Het laatste is het

Read more...
 
19 Flashback Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Sunday, 13 May 2012 12:47

We waren kort naar Nederland en dan stoppen de columns over het Franse leven even. Vooral omdat het te veel aandacht vraagt bij de heel andere dingen die we dan aan het doen zijn.  Niet dat er dan niets te beleven is. Vooral het reizen in Frankrijk levert nog wel eens ideeën op. We waren nog maar net terug van de tournee door Polen en zouden na een dagje verder reizen naar Nederland. Nu was de reis door Polen redelijk vermoeiend geweest. Zes dagen rondreizen met vijf concerten is een behoorlijke opgave. Twee bussen en een bestelwagen met materiaal vraagt enige planning en overwicht op een groep om iedereen en alles steeds

Read more...
 
18 Franse afspraken Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 13 April 2012 17:46

Eigenlijk viel het mij tot nu toe wel mee. Al die verhalen over afspraken die niet nagekomen worden: het zal wel. Je moet je een beetje aanpassen en niet met je Noordelijke gestreste mentaliteit mensen onder druk zetten. Je maakt een grap en spreekt over de belangrijker zaken des levens zoals het weer, de familie of dat nieuwe restaurantje en dan komt het allemaal wel goed.                                         
Toen dus een Amerikaanse kennis vroeg of ik even met hem mee wilde gaan naar een metaalbedrijf waar hij iets wilde bestellen en waar men hem niet begreep, zei ik natuurlijk ja. Er werd een afspraak gemaakt voor een bezoek, “want orders opnemen mag alleen de baas”. We moesten er vervolgens nog wel even twee keer naar toe, want de eerste keer was de baas, ondanks de afspraken, niet aanwezig. Het had een teken aan de wand moeten zijn, maar bij de volgende afspraak was hij er wel en graag in voor wat gezellige kout. De kisten die onze collega schipper wilde laten maken konden natuurlijk gemaakt worden: fluitje van een cent. Nog even de tekening aanleveren met de gewenste maten en dan konden ze aan de gang. Daarvoor hoefde ik niet opnieuw mee, want de afspraken stonden immers. Als de kisten klaar waren zou hij wel bellen.

Read more...
 
17 Paris, Paris …… Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 06 April 2012 11:33

Nee, u heeft geen column gemist de afgelopen week. We waren er gewoon even niet door een weekeindje Parijs. Even een goede vriendin bezoeken die met haar schip in de haven l’Arsenal in Parijs ligt. Zoals kenners weten tussen de Place de la Bastille en de Seine gelegen. In het hart van Parijs dus. Zonder meer een unieke plek. Dat weten de beheerders van deze haven ook. Voor ons schip zouden we momenteel € 68,00 per nacht liggen moeten betalen. Onze vriendin heeft er een jaarplaats waarvoor ze een kleine twaalfduizend Euro kwijt is. Zonder elektriciteit, dat wel. Natuurlijk, men kiest er zelf voor en het is waar, het blijft iets aparts hebben om een tijdje met je eigen huis midden in Parijs te vertoeven.
In deze verkiezingstijd heb je er dan ook nog gratis vermaak en muziek bij

Read more...
 
16 U wordt aangehouden Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 24 March 2012 15:25

De titel van vandaag is een welbekende uitspraak uit talloze politieseries. Gewoon de politie die iemand arresteert. In Frankrijk is dan direct de vraag aan de orde: “door wie?”
Heeft u te maken met de gemeentepolitie (Police Municipal), Gendarmerie of zelfs de Nationale politie (Police National). Alle drie hebben ze de mogelijkheid om u aan te houden. Lange tijd vroeg ik me af hoe dat nu werkt. Soms zie ik hier op de kade een snelheidscontrole, uitgevoerd door de police municipal. Normaal zou je zeggen. Maar dan staat een andere keer ineens de gendarmerie een controle te houden. Toen ik een keer op een nacht belde omdat een aantal min of meer dronken vandalen uit hun bol gingen stonden er binnen vijf minuten meerdere politiewagens.

Read more...
 
14 Gezond Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 10 March 2012 12:18

Vandaag hoorde ik tijdens het schrijven op de achtergrond een programma –op de Nederlandse Economiezender RTLZ- over voedselveiligheid en de relatie tussen goed en gezond voedsel en gezondheid. Het weer ongelooflijke toeval wilde dat ik nu juist over een aspect daarvan in het Franse leven aan het schrijven was. Laten we nu dus maar verder gaan met een eenvoudige vergelijking op sommige terreinen.
Gewaarschuwd werd er onder andere voor vele kant-en-klaar maaltijden. Gemakkelijk, even in de magnetron en op tafel. Ik zie hele rijen E-nummers passeren. Te veel zout, te veel suiker. Producten komen op slechts een enkele uitzondering na van ver weg. Lang geleden geconserveerd en lang tot zeer lang ingevroren bewaard. Kippen van enkele jaren geleden. Je moet er eigenlijk niet aan denken. Dat deed ik ook niet, tot ik naar deze uitzending zat te kijken. In de supermarkt is een kip die twee jaar geleden werd ingevroren heel

Read more...
 
13 Afwisseling gezocht deel 2 Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 03 March 2012 14:45

De vorige keer vertelde ik u over onze reis naar Portugal. Na alle vliegervaringen nu eens een keer met een prijsvechter. Het volledig alles zelf regelen rond de vliegreis, van het reserveren tot en met uiteindelijk het printen van de boardingpas is voor ieder die een beetje thuis is op het internet prima te doen. Op kwaliteit en service is ook bij deze prijsvechter weinig aan te merken. Ja, voor ieder extraatje dient betaald te worden, maar uiteraard staat dat eenieder vrij en spreken we over een basisprijs waarvoor ik niet met de trein van Roanne naar Lyon kan komen.
Minpuntje voor ons, maar uiteraard geheel eigen schuld, was dat we onze veelgeprezen TomTom waren vergeten. Gewoon ouderwets kaartlezen dus. Alleen was de meegenomen kaart slechts als ondersteuning bedoeld en daarom tamelijk grof. Er zou een kaart moeten worden gekocht, maar nu eerst het vliegveld verlaten. En natuurlijk waren we in de drukte van talloze elkaar met fly-overs kruisende wegen onmiddellijk het spoor bijster. Gewoon doorrijden maar richting Porto tot er een herkenning met een wegnummer optreedt. En ach, ook dat is natuurlijk geen echt probleem. In no-time zaten we dus toch op de route richting het gereserveerde hotelletje.

Read more...
 
12 Afwisseling gezocht Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Wednesday, 22 February 2012 15:09

Het was me het plotselinge wintertje wel. Ook midden Frankrijk zat in de koudegreep.
De sneeuw en kou hier meer dan zat, zochten en vonden we een goedkope vliegreis richting het zuiden. Een avontuur, omdat we het gebied waar we naar toe zouden vliegen totaal niet kenden en ook niet goed wisten wat daar te verwachten: Porto, in het noorden van Portugal.
Twee dingen spraken ons echter zeer aan: in de eerste plaats de gemiddelde temperaturen die we op internet vonden met een navenante hoeveelheid zonne-uren; in de tweede plaats (er valt van mij weinig anders te verwachten) het wijngebied waar we midden in terecht zouden komen. De Portugese wijnen zijn me niet echt bekend, maar de ervaring er mee was

Read more...
 
11 Altijd weer die wijn ............! Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Saturday, 04 February 2012 21:53

Spreek het woord "wijngaarden" en menig medelander krijgt een dromerige blik in de ogen. Het beeld voor zijn/haar geestesoog is eenvoudig te schetsen: zondoorstoofde wijngaarden; beginnende of al wat gevorderde druiventrosjes en een cave met toeristen die allemaal graag een gratis glaasje proeven. Op zich niet vreemd. Men kent het beeld van de wijngaarden van de zomervakantie. Voor velen toch een rooskleurige tijd. Je drinkt in het hotel of op de camping graag een glaasje wijn, of twee.
In die hele sfeer van vrijheid en zon smaakt het meeste ook prima. Er volgen lome namiddagen. Er wordt een beetje gelezen of er wordt met een blad of boek op de buik gedaan alsof men leest. Je soest wat weg en de ontspanning is totaal. Wat was het weer een heerlijke vakantiedag.

Dat al deze wijngaarden ook tijden kennen waarin het voor de wijngaardenier hard buffelen is en waarin de wijngaarden een kille verlaten indruk maken ontgaat al deze vakantiegangers. Dat is niet erg, de illusie moet vooral in stand worden gehouden. Alleen, soms, valt die meegenomen wijn eenmaal thuis een beetje tegen. Men komt er dan achter dat omgeving en sfeer een grote invloed hebben op de smaak. En de volgende vakantie gaan er opnieuw favoriete vakantiedrankjes mee naar huis om na een paar keer proberen roemloos in de kast te blijven staan. Men probeert de sfeer van zon en

Read more...
 
10 Ligplaatsen Print E-mail
Written by Ton Wilhelm   
Friday, 27 January 2012 14:43

Onder bovenstaande titel schreef ik zojuist mijn column voor het maartnummer van “Motorboot”. (Overigens met de vernieuwde opmaak een nog mooier blad geworden) Om mijn verbazing te lezen over het “gedoe” in Nederland en de gekke verschillen tussen Eurolanden onderling zal u dus de “Motorboot” moeten kopen. Ook lokaal hebben we hier echter te maken met vreemde verschillen. Roanne is in de regio de stad met de grote haven die het meeste profijt zou kunnen trekken van toeristische ontwikkelingen zoals die direct en indirect samenhangen met vaarwegen en ligplaatsen. Nodig ook voor een stad waar het economisch niet voor de wind gaat. Mooi toch dat er een Syndicat Mixte in het leven is geroepen door een senator waar alle!? belanghebbende gemeenten en departementale en regionale overheden langs het kanaal van Roanne naar Digoin in vertegenwoordigd zijn. Mooi toch ook dat de beheerder van de haven een comité in het leven heeft geroepen waarin alle!? belanghebbenden bij de haven vertegenwoordigd zijn. Zo kun je als stad tenminste goed mede sturing geven aan deze voor de economie broodnodige ontwikkelingen.

Read more...
 
« StartPrev12NextEnd »

Page 1 of 2